https://resepimasakanmakyah.blogspot.com
Resepi Daging Masak Hitam.
(Resepi Tradisional Orang Lama tiada dalam google)
Bahan-Bahan :
1 Kg Daging pejal (direbus hingga empuk)
60gm bawang merah (dikisar)
30 gm halia (dikisar)
1.5 cm kulit kayu manis
5 gm daun kari
50 gm sos tomato
50 gm sos cili
40 gm cili kisar
Gula.
Garam
serbuk perasa secukupnya
4-5 sudu makan kicap pekat
30 gm minyak masak
3 sudu makan minyak sapi
5 sudu makan serbuk kari daging
3 sudu makan serbuk jintan manis
3 sudu makan serbuk jintan manis
Cara Membuatnya
Panaskan minyak masak & minyak sapi, kemudian masukan bahan-bahan yang telah dikisar,daun kari , kulit kayu manis, rempah kari daging , jintan putih & jintan manis. Kacau sehingga betul-betul masak. Tuangkan sedikit air, biarkan mendidih. masukkan pula sos tomato,sos cili, kicap pekat dan di kacau sehingga mendidih masukkan serbuk perasa & garam secukup rasa. Hidangkan ketika masih panas & Taburkan sedikit bawang goreng untuk hiasan
Ulasan
Catat Ulasan